کاشت نهال خرمالو؛ خرمالو از میوه های پرطرفدار و خوشمزه فصل پاییز است. این میوه در مناطق مختلفی از کشورمان کشت می شود؛ اما بهترین مناطق برای رشد و پرورش آن مناطق گرمسیری هستند. خرمالو طعم فوق العاده مطلوبی دارد و از ظاهر خاصی نیز برخوردار است.
همچنین درخت آن با برگ های زرد، سبز و نارنجی، جلوه خاصی به باغ و باغچه می بخشد. اگر به میوه خرمالو علاقمند هستید و تصمیم به کاشت نهال خرمالو دارید تا انتهای این مطلب با ما همراه شوید تا راز و رمزهای پرورش این میوه پرخاصیت را به خوبی بدانید.
خرمالو درختی با طعم بی نظیر از شرق آسیا تا باغچه شما
خرمالو درختی متعلق به شرق آسیا بوده و دنیایی از شگفتی ها و راز و رمزها را در دل خود جای داده است. این درخت از نوع درختان دوپایه است. به این معنا که برای باروری نیاز به دو نوع نر و ماده دارد. البته که برخی گونه های آن یک پایه هستند و هر دو گل نر و ماده روی یک درخت قرار می گیرند. خرمالو در مناطق گرمسیری تا معتدل به خوبی رشد می کند و در فصل بهار شکوفه های کرم رنگ و صورتی می دهد.
میوه های این درخت طیف رنگی زرد تا نارنجی را در بر می گیرند و گونه های مختلف آن به لحاظ شکل و طعم با هم متفاوت هستند. جالب است بدانید چوب درخت خرمالو نیز ارزش بسیار زیادی دارد و در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می گیرد. با این ویژگی ها، با کاشت خرمالو در حیاط یا باغچه خود، علاوه بر این که از میوه های خوش طعم آن بهره می برید از چوب ارزشمند این درخت نیز استفاده می کنید.
رازهای باغبانی خرمالو از گودال عریض تا گلدان کوچک
برای کاشت نهال خرمالو ابتدا باید گودالی عریض حفر کنید تا ریشه های قوی و بلند این نهال به راحتی درون گودال جای بگیرند. خرمالو علاقه زیادی به آفتاب دارد؛ بنابراین باید در مکانی با بیشترین میزان تابش نور و گرمای خورشید کاشته شود. همچنین این درخت در خاک های نیمه سنگین به بهترین شکل ممکن پرورش پیدا می کند.
اگر تصمیم دارید کاشت خرمالو را از صفر شروع کنید، ابتدا هسته آن را درون گلدان بکارید تا جوانه بزند و به نهالی کوچک تبدیل شود. سپس نهال خرمالو را به درون باغچه منتقل کنید تا به مرور زمان به درختی تنومند تبدیل شود.
چگونه خرمالو بکاریم؟ بررسی بهترین روش ها
کاشت خرمالو در حیاط یا در باغ و باغچه به روش های مختلفی امکان پذیر است. این درخت را می توان از دو طریق کاشت بذر و کاشت نهال تکثیر کرد. هر روش ویژگی های به خصوصی دارد که در این بخش به آن ها اشاره خواهیم کرد.
کاشت بذر
کاشت بذر یک روش پرزحمت و زمان بر است و برای افرادی که مبتدی هستند چندان توصیه نمی شود. برای کاشت نهال از این طریق، ابتدا هسته های خرمالوی خرمندی را جدا کنید و خوب بشویید. سپس هسته ها را درون آب و در جایی با نور کم و گرمای مناسب قرار دهید تا جوانه بزنند.
وقتی که بذرها جوانه شدند، آن ها را در گلدان کاشته و به خوبی مراقبت کنید تا آماده کاشتن در زمین شوند. در پرورش خرمالو به روش بذر، معمولا در بهار سال دوم، نهال خرمالو قوی و تنومند می شود.
کاشت نهال
اگر تصمیم دارید پرورش خرمالو را از طریق کاشت نهال انجام دهید ابتدا باید نهال های سالم و عاری از بیماری تهیه کنید. همچنین بهتر است به سراغ نهال های پیوندی بروید که معمولاً ۳ سال بعد از کاشت باردهی آن ها آغاز می شود. بهترین زمان برای کاشت نهال خرمالو ماه آخر سال است. البته به دلیل سردی هوا باید با استفاده از اقداماتی خاص، از یخ زدگی نهال جلوگیری کرد.
بهترین زمان برای کاشت نهال خرمالو و نکات کلیدی برای موفقیت
بهترین زمان برای کاشت خرمالو در حیاط یا باغات، نیمه دوم اسفند ماه است. در این زمان نهال می تواند با خیال آسوده تری ریشه دوانده و رشد خود را آغاز کند و همچنین خطر سرمازدگی کاهش می یابد. برای اینکه نهال خرمالو میوه های فراوان و خوش طعمی داشته باشد توجه به یک سری نکات کلیدی برای کاشت آن اهمیت بسیار زیادی دارد. این نکات به شرح زیر هستند.
- آبیاری: آبیاری درختان خرمالو با توجه به آب و هوای منطقه متفاوت است. در مناطق گرم و خشک لازم است تا آبیاری به صورت منظم و در تعداد دفعات بیشتر انجام شود.
- انتخاب محل مناسب: درخت خرمالو برای رشد بهتر به حداقل ۶ ساعت تابش نور و گرمای مستقیم خورشید نیاز دارد؛ از این رو مناطق گرمسیری و معتدل برای کاشت این درخت فوق العاده مناسب هستند.
بستر مناسب و فاصله کاشت خرمالو برای رشد مطلوب
برای کاشت نهال خرمالو رعایت فاصله کاشت و انتخاب بستر مناسب موضوعی بسیار حائز اهمیت است. خاک مناسب برای کاشت این درخت باید از زهکشی مناسب و پی اچ اسیدی تا خنثی برخوردار باشد. همچنین استفاده از کودهای آلی قبل از کاشت نیز برای بهبود کیفیت خاک بسیار موثر است.
فاصله کاشت نهال های خرمالو نیز به نوع و رقم نهال بستگی دارد. ارقام پایه کوتاه به فاصله کاشت کمتر در حدود ۴۶ متر نیاز دارند. در حالی که نهال های پایه بلند باید با فاصله بیشتری کاشته شوند. این فاصله باید به شکلی تنظیم شود که درختان به یک میزان از نور خورشید استفاده کنند تا رشد مناسبی داشته باشند. همچنین توجه به باد و نور منطقه هنگام کاشت نیز اهمیت بسیار زیادی دارد.
برای مشاهده و انتخاب بهترین نهال خرمالو، لطفاً بر روی گزینه «خرید نهال خرمالو» کلیک فرمایید.
رایج ترین بیماری ها و آفات درختان خرمالو
کاشت نهال خرمالو دردسرهای چندان زیادی ندارد؛ چرا که این درخت معمولاً دچار بیماری و آفات نمیشود البته در برخی از مناطق ممکن است بیماری هایی به سراغ درختان خرمالو بیایند که برخی از آن ها عبارتند از:
- شپشک مومی: این شپشک ها در واقع مگس های سفیدی هستند که باعث ایجاد لکه هایی روی میوه خرمالو شده و منجر به ریزش آن ها می شوند. شپشک های مومی با استفاده از سم کود دامی و مایکوتال قابل پیشگیری هستند.
- تریپس: تریپس باعث ضعیف شدن برگ های درخت خرمالو می شود و راه مبارزه با آن استفاده از تله زرد چسبنده است. همچنین آبیاری اصولی و تغذیه مناسب درخت خرمالو نیز برای پیشگیری از این آفت اهمیت بسیار زیادی دارد.
- پوسیدگی ریشه: از دیگر بیماری های مربوط به نهال خرمالو، پوسیدگی ریشه است. البته که تغذیه با کودهای دامی پوسیده و آبیاری منظم می تواند از ایجاد این مشکل جلوگیری کند.
روش های هرس درخت خرمالو
بعد از کاشت نهال خرمالو و پرورش آن، هرس کردن برای باردهی بیشتر و رشد بهتر ضروری است. بهترین زمان هرس کردن درختان خرمالو اوایل بهار و اواخر فصل زمستان است؛ چرا که در این زمان درخت خرمالو در حالت خواب به سر می برد.
هدف از هرس کردن درختان خرمالو حذف کردن شاخه های مرده، شکسته و ضعیف است. این کار فضای کافی برای رسیدن نور به تمام شاخه ها را فراهم می کند و منجر به حفظ ساختار درخت می شود. انواع روش های هرس درختان خرمالو و زمان بندی آن ها به شرح زیر است.
سال های اولیه تا حدود ۵ سالگی
در این زمان هرس کردن درختان خرمالو باعث ایجاد شاخه های قوی و شکل دادن به ساختار کلی درخت می شود. حذف شاخه های اضافی و کوتاه کردن شاخه های بلند در سال های اولیه، نور را به سمت شاخه های جدید و بارور هدایت می کند.
سال های میانی بعد از ۵ سالگی
در این مرحله از مراحل رشد خرمالو در حیاط، شاخه های اضافی را حذف و سرزنی می کنند تا ارتفاع و گسترش تاج درخت کنترل شود.
سال های میانسالی
اگر عملکرد درخت کاهش پیدا کند برای جوان کردن درخت به هرس آن می پردازند. در این روش معمولاً یک سوم از تاج درخت را هرس می کنند تا درخت باردهی بهتری داشته باشد و جوان تر شود.
سخن پایانی
در این مطلب به راز و رمزهای کاشت نهال خرمالو پرداختیم. به طور کلی برای کاشت درخت خرمالو در ابتدا باید بهترین نوع ارقام نهال درخت خرمالو را انتخاب کرده و پس از آماده سازی بستر مناسب، کوددهی، آبیاری و هرس کردن، در انتها به درختی تنومند با میوه های با کیفیت دست پیدا کرد.
خرمالو یک میوه غنی از ویتامین های مختلف است و به دلیل مزایای بسیار، رشد و پرورش آن سوددهی بسیار زیادی را برای کشاورزان به همراه دارد. مهم ترین اصل در کاشت درختان خرمالو انتخاب نهالی با رقم مناسب و کشت آن در منطقهای مناسب است. همچنین مشاوره با افراد با تجربه در این زمینه می تواند بسیار موثر واقع شود. در همین راستا، مشاورین ماهر و متخصص ما در مجموعه نهالوند، آماده پاسخگویی به سوالات و ابهامات شما عزیزان هستند.